Huis Willet-Holthuysen
Langs de Herengracht loop je al snel langs Museum Willet-Holthuysen op nummer 605. Daar kun je ervaren hoe het in vroeger tijden wonen was in een deftig Amsterdams grachtenhuis. Toen Luisa Willet-Holthuysen in 1895 overleed, was het haar laatste wens dat de woning aan de Herengracht een museum zou worden. Dat was een goede wens. Aanvankelijk werd er wel het een en ander weggehaald en met drie bezoekers per dag was het zeker geen hotspot. Wat dat aangaat had de schrijver Frans Coenen, de eerste directeur van het museum, kennelijk alle tijd om zich in de geschiedenis van het pand te storten.
Niettemin nam het bezoek allengs toe en nadat Willem Sandberg vanuit het Stedelijk Museum daar exposities bracht, kwam er zeker groei in. Inmiddels wordt het beheerd door het Amsterdam Museum dat nu actief de tijd van toen doet herleven. Wat authentiek is wordt bewaard en gerestaureerd, wat verdween wordt met vergelijkbaar interieur aangevuld. Zo komt de schitterende plafondschildering in de Herenkamer, die toont hoe de dageraad die nacht verdrijft, uit een ander grachtenhuis.
In de tuin van Museum Willet-Holthuysen staan diverse historische bomen- en plantensoorten. Deze planten zijn onder andere afkomstig uit de tuin van Paleis ’t Loo. De tuin biedt een oase van rust in het hart van Amsterdam.
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Rechts aan de route op de Oudezijds Voorburgwal op de Amsterdamse Wallen vind je op nummer 38 het best bewaarde geheim van Amsterdam, Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Het 17de-eeuwse grachtenhuis is één van de oudste musea van Amsterdam en heeft, naast historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, een verborgen kerk op de zolder. Dat moet je gezien hebben!
Schuilkerken waren een normaal verschijnsel in de Noordelijke Nederlanden. Ze ontstonden uit noodzaak toen het katholicisme officieel verboden werd in 1581. Eeuwenlang maakten katholieken hier gebruik van een schuilkerk, verborgen op zolder. Dat gebeurde nadat de protestanten in 1578 de macht in de stad hadden overgenomen. Als bezoeker ga je hier 350 jaar terug in de tijd en bereikt, dolend langs gangen, kamers, keukens en trappenhuizen de prachtige kerk op zolder. Het zeventiende-eeuwse grachtenpand is na een ingrijpende restauratie en vernieuwing de afgelopen zes jaar van 2009-2015 teruggebracht tot ”een huis waar mensen woonden, werkten en hun geloof beleden”.
Na het Rijksmuseum is Museum Ons’ Lieve Heer op Solder het oudste museum van de stad. Jaarlijks komen er ruim 100.000 bezoekers. Vooral dankzij particulier initiatief bleef dit unieke monument uit de Gouden Eeuw behouden. In 2015 is het monument uitgebreid met een extra gebouw op de Oudezijds Voorburgwal 38, waar de nieuwe entree is gevestigd. De twee panden zijn door middel van een ondergrondse passage met elkaar verbonden.
Woonbootmuseum Hendrika Maria
Aan boord van de woonboot krijgt de bezoeker een beeld van deze speciale woonvorm die zo uniek is voor Amsterdam. Het museum is gevestigd op de ‘Hendrika Maria’ een voormalig zeilend bedrijfsvaartuig gebouwd in 1914. Het roefje, waar de schippersfamilie vroeger woonde, inclusief de bedstee, is nog op het schip aanwezig. Het vroegere laadruim is nu als knusse woonruimte ingericht en voorzien van alle gemakken.
Scheepsmodellen, foto’s en een diapresentatie vullen het beeld aan. De bezoeker zal versteld staan van de ruimte en het comfort aan boord. Op de woonboot is koffie/thee/frisdrank verkrijgbaar en er is een museumwinkel. De woonboot ligt in de Jordaan op de hoek van de Prinsengracht en Elandsgracht recht tegenover het Johnny Jordaanplein en Café De Eland.
Amsterdam Tulip Museum
Het Amsterdam Tulip Museum leidt bezoekers door de speciale en spannende geschiedenis van de tulp – van de eerste ontdekking tot de manieren waarop deze wordt weergegeven in de media van vandaag. Met een verzameling samengestelde foto’s, video’s en prachtig ontworpen scènes worden bezoekers vervoerd naar verschillende eeuwen tijdens de geliefde wereldreis van de tulp.
Amsterdam Pipe Museum
Centraal aan een van de beroemde grachten van Amsterdam is in een vrij onopvallend grachtenhuis dit unieke museum gevestigd: het Amsterdam Pipe Museum.
Maak kennis met het fraaie grachtenhuis en het historisch interieur en verwonder je binnen over de onverwachte rijkdom aan vormen en materialen, design en betekenis van pijpen uit alle continenten. Het historisch interieur van het grachtenpand uit 1670 vormt een passend decor voor deze collectie van een privéverzamelaar. Sinds 1989 wordt het museum beheerd door een stichting, die toegelaten is als Geregistreerd Museum.